Nikola Tesla

 1977.
 
Glazba : Alfi Kabiljo
Režiser : Eduard Galić
Scenarij : Ivica Ivanac
 
Nikola Tesla (1856-1943) Američki fizičar srpskog porijekla; rođen u Hrvatskoj. Od 1884. u SAD: izumitelj na području elektrotehnike i radiotehnike. U SAD patentirao oko 700 izuma, glavni: cjelovit sustav proizvodnje, prijenosa i primjene izmjeničnih višefaznih struja, stvaranje i primjena visokofrekventnih struje uz visoke napone, načela radiotehnike, medicinska primjena visokofrekventnih struja, radiolokacija, radar, daljinsko upravljanje i dr. Projektirao i na vodopadima Niagare izveo prvu hidroelektranu na izmjeničnu struju.
 
 
DVA SVIJETA NIKOLE TESLE
Tijekom sedamdesetih godina 20. stoljeća Alfi Kabiljo je intenzivno surađivao s Hrvatskom televizijom (tada RTZ). Televizijska je suradnja obogatila i njegovu filmografiju i njegovo glazbeno iskustvo (koje je do tada već bilo prilično "teško" zahvaljujući skladateljevim različitim interesima koji su kretali od šansone i mjuzikla, a završavali u filmskoj glazbi i glazbi za koncertni podij). Uz. televizijske serije kao što su bile Sve oko mene (1975.), Igre bez kraja (1975.) i Mačak pod šljemom (1977.) Anno Domini 1573. (1979.), te televizijske filmove poput Dolje s oružjem (1975.), Đavolje sjeme (1978.), i drugi. Alfi Kabiljo je godine 1977. napisao glazbu za televizijsku seriju Nikola Tesla redatelja Eduarda Galića.
Razmišljajući kako uglazbiti život i djelo najpoznatijeg hrvatskog učenjaka, Kabiljo se oslonio na svoju uobičajenu skladateljsku tehniku: spoj glazbe 20. st.. koja dopušta sve što "zvuči" ali odbacuje tonalitet, i elemenata filmskih standarda (i standarda zabavne glazbe) s jasnim harmonijama i tonalitetnim funkcijama. Budući da je serija uobličena u formu flashbacka, Tesla je na početku serije zapravo na kraju. Kraj životnog puta omogućava mu da sagleda sve, da iz druge, možda objektivnije perspektive baci pogled "iza" ne žaleći ni za čim ali emocionalno sudjelujući u svemu. Lirsko djetinjstvo uglazbljeno je gotovo poput Mile ("Djetinjstvo", "Let", "Krila") a lirika zahvaća i majku čija tema, međutim, napušta područje bezbrižnosti i unosi u tkivo mirnu ozbiljnost. No lik majke skladatelju omogućuje i skretanje u folklorni milje ("Smrt majke") koji ocrtava i mjesto odrastanja - "Stari kraj".
U dijelu serije koji se bavi Teslinim putovanjima, Kabiljo je reagirao holivudski: za svaki je grad (Prag, Pariz, Budimpeštu, New York, Strasbourg, London) zamislio neku tipičnost -vergl i cancan (za Pariz), čardaš (za Budimpeštu), valcer (za London), simfonijski jazz (za New York), pa čak i šlager
(za Stari kraj). Glazbeni odrazi svjetskih metropola toliko su jasni da i bez slike govore o Teslinim putovanjima. No od svih se tema zadržala ona "američka", koja je na specifično prepoznatljiv način obilježila brojeve "Putovanje u Ameriku", "New York", "Hotel u New Yorku" i "Američki vrt". Tesla je, naime, dulji dio života boravio u Sjedinjenim Američkim Državama.
No Nikola Tesla je proživio i niz nesreća - od bratove smrti, preko potresa i požara, do majčine smrti i početka Drugog svjetskog rata. Te su situacije omogućile skladatelju ozbiljnije zahvaćanje u suvremenije glazbene tehnike. Premda se Kabiljo nikada nije doista služio dodekafonijom, serijalnom tehnikom, punktualizmom, slobodnije shvaćanje tonaliteta omogućilo mu je efektno sudjelovanje u filmskim zbivanjima. Tu je možda najzanimljiviji broj "Drugi svjetski rat" koji unutar oštrog gudačeg ritma zarobljenog u disonantnim akordima, prati skladateljevu igru komadićima tema poznatih partizanskih i savezničkih pjesama. No fragmenti su toliko kratki da ne dopuštaju prepoznavanje - u slušateljevoj se psihi crta samo polifono prebiranje po poznatim glazbenim asocijacijama. Slični, a opet različiti postupci sa suvremenim glazbenim tkivom vode još gušćem lomljenju tonalitetnih temelja u brojevima "Stari spisi" i "Laboratorij".
Krećući se tim putem, Kabiljo ne daje ni naslutiti smjer još jednog glazbenog zaokreta: Teslina smrt zatvara krug, otvarajući se ponovno tonalitetnom izrazu. Kraj nije završetak nego početak, pa tako ,u epilogu, gotovo kubrikovski obilježavajući "Svemir" i njegova čuda, Kabiljo logično vodi u završnu špicu koja, kao i na početku, sukobljava dva paralelna glazbena svijeta - konsonantni i disonantni.
Irena Paulus
 
Alfi Kabiljo FILM MUSIC Collection
ORIGINALNA GLAZBA ZA TV SERIJU NIKOLA TESLA
ORIGINAL MUSIC FROM TV SERIAL NIKOLA TESLA
 1. NIKOLA TESLA najavna špica / main title
 2. LET /
THE FLIGHT
 3. KRILA /
THE WINGS
 4. DJETINSVO /
CHILDHOOD
 5. MAJKA /
THE MOTHER
 6. BROD /
THE SHIP
 7. PUTOVANJE U AMERIKU /
PASSAGE TO AMERICA
 8. LABORATORIJ /
THE LABORATORY
 9. POGREB BRATA /
BROTHER'S FUNERAL
10. PRAG /
PRAGUE
11. PARIZ 1 /
PARIS 1
12. STARI KRAJ /
OLD COUNTRY
13. BUDIMPEŠTA /
BUDAPEST
14. LONDON
15. STRASBOURG
16. NEW YORK
17. PARIZ 2 /
PARIS 2
18. HOTEL U NEW YORKU / HOTEL IN NEW YORK
19. COLORADO
20. MAČAK /
THE CAT
21. AMERIČKI VRT/
THE AMERICAN GARDEN
22. POTRES /
THE EATHQUAKE
23. ŽARULJA /
THE BULB
24. II. SVJETSKI RAT /
SECOND WORLD WAR 2
25. POŽAR /
THE FIRE
26. SMRT MAJKE /
MOTHER'S DEATH
27. GROMOVNIK /
THE THUNDERER
28. STARI SPISI /
OLD DOCUMENTS
29. SMRT /
THE DEATH
30. SVEMIR /
THE COSMOS
31. LET / THE FLIGHT
(bonus)
32. NIKOLA TESLA odjavna špica /
end title
Glazba, orkestracija, dirigent, producent : ALFI KABILJO  / Music composed, orchestrated, conducted, produced by ALFI KABILJO

Glazbu izvode Zagrebački simfoničari RTZ /
Music performed by Zagreb Symphonics
Solisti : Branko Torjan (violina / violin), Ivan Šestak (viola), Ana Primorac (cello), Salko Mujičić (fl.), Mladen Požgaj (ob.), Branko Ovčarić, Zdravnko Stipić (cl.), Zvonimir Stanislav (fg.), Branko Reberšak (tr.), Marija Mlinar (harfa / harp), Valerija Mezdjić-Paulus (klavir / piano), Jaroslav Kubiček (sint.)
Tonmajstor / Sound engineer :  Petko Kantardžiev-Mlinac
Glazbeni urednik / Music editor : Todor Dedić
Snimljeno 1977. g. u studiju "Lisinski" Zagreb, Hrvatska / Recorded 1977 in studio "Lisinski", Zagreb,
Mastering: Drago Mlinarec 2006.
Fotografije / Photos : Arhiv HRT, Nenad Martić
Likovna rješenje / Design : Studio DVA M
TV serija snimljena 1977. g. i produkciji Hrvatske Radio Televizije / TV Serial recorded by Croatian Radio Television 1977
Režiser / Directed by : Eduard Galić
Scenarij / Screenplay : Ivica Ivanac
Producent / Produced by : Branko Lustig
"Zahvalujemo Orfeju, Zoranu Brajši, Tonku Joviću, Tehničkom muzeju - Zagreb"  Alfi Kabiljo
Fonoizdanje : CD Orfej/HRT 2006.,  CD ORF 337 HDS/BIEM
 
 

All rights reserved ©  www.alfi-kabiljo.com © Alfi Kabiljp - Izrada : David Danijel Dezsö